Dezvoltarea rapidă a cromatografiei ionice în ultimii 10 ani se datorează în principal dezvoltării intensive a fundamentelor teoretice și utilizării practice a versiunii sale extrem de eficiente, precum și creării și producției industriale a absorbanților și echipamentelor necesare.
O caracteristică distinctivă de înaltă performanță în cromatografia ionică, este utilizarea de adsorbanți cu o dimensiune a granulelor de 3-10 microni, care asigură un transfer rapid de masă cu o eficiență de separare foarte mare. În prezent, tehnica unui analizor HPLC ocupă primul loc printre metodele instrumentale în ceea ce privește ratele de dezvoltare, depășind chiar și cromatografia cu gaz.
Cel mai important avantaj al HPLC în comparație cu cromatografia în gaz este capacitatea de a studia aproape orice obiect fără restricții asupra proprietăților sale fizico-chimice, de exemplu, punctele de fierbere sau greutatea moleculară.
Astăzi, HPLC este o metodă instrumentală bine concepută, care este utilizată pe scară mare într-o mare varietate de domenii ale științei și tehnologiei. Importanța sa este deosebit de mare în domenii importante precum biochimia, biologia moleculară, controlul poluării mediului, precum și în industria chimică, petrochimică, alimentară și farmaceutică.
De ce ai nevoie de un cromatograf performant pentru laboratorul tău?
Pentru laboratorul tău ai nevoie de un cromatograf HPLC întrucât este necesar să se țină seama de o serie de cerințe foarte specifice. Coloanele HPLC sunt împachetate cu medii cu particule foarte mici. Ca rezultat, la vitezele volumetrice ale solventului necesare pentru separarea rapidă a probei, se creează o presiune ridicată pe coloană.
Detectoarele utilizate de HPLC sunt sensibile la fluctuațiile debitului de eluant și ale presiunii (zgomot). Mai mult, atunci când se utilizează detectoare de concentrație, este necesară o stabilitate și mai mare a vitezei volumetrice a eluantului.
Procesul de separare cromatografică este însoțit de o serie de efecte antagoniste, de exemplu, dispersia probei în faza mobilă duce la amestecarea componentelor separate și reduce concentrația maximă a substanței în vârful eluat (în detector). Dispersia este observată în toate părțile sistemului de la punctul de injectare a probei până la detector. Solvenții care acționează ca o fază mobilă pot provoca adesea coroziunea echipamentului. Acest lucru se aplică în primul rând solvenților utilizați în cromatografia în fază inversă, care este preferată în aplicațiile HPLC biochimice.
La crearea și exploatarea de instrumente pentru cromatografia ionică este luată în considerare tehnica instrumentală, dezvoltarea, crearea și exploatarea acestor sisteme. A fost nevoie de mai mult de zece ani de căutare și cercetare pentru a crea mostre comerciale de sisteme cromatografice și componentele acestora, care sunt suficient de fiabile, simple și sigure pentru a funcționa, cu un raport acceptabil între preț și caracteristicile tehnice.