In fiecare an, mii de femei din Romania sunt supuse interventiei chirurgicale de implant mamar pentru a-si imbunatati dimensiunea, forma si aspectul sanilor. Desi aceasta interventie ofera multe beneficii, in special un aspect estetic imbunatatit si incredere de sine crescuta, procedura nu este lipsita de riscuri, precum posibilele infectii.
Indiferent ca te supui unei operatii de augmentare mamara traditionala, cu incizie inframamara sau areolara sau unei mariri de sani prin abord transaxilar, va trebui sa urmezi cateva sfaturi pentru ingrijirea corecta a ranilor in asa fel incat sa eviti orice complicatie.
Stand de vorba cu doctorul Serban Porumb, medic primar chirurgie plastica si reconstructiva, am aflat urmatoarele lucruri ce trebuie respectate pentru a minimiza riscul de complicatii in urma operatiei de implant mamar.
Curata, usuca si acopera bine ranile.
Pe masura ce ranile lasate in urma taieturilor se vindeca, va trebui sa iti pastrezi bine zona curata, uscata si acoperita cu pansamente speciale pentru a preveni dezvoltarea infectiilor. Este foarte important sa eviti baile in cada si piscinele pentru o perioada de timp. Dusurile sunt de obicei permise dupa cateva zile, insa trebuie facute rapid si cu apa calduta pentru a preveni sangerarile. Chirurgul plastician care iti va efectua operatia iti va oferi o lista de instructiuni postoperatorii care mentioneaza cat de mult trebuie purtate pansamentele si cat de des sa cureti ranile. Respectarea instructiunilor previne introducerea bacteriilor in locul inciziei, minimizand riscul de complicatii dupa interventia chirurgicala.
Verifica eventualele semne de infectie.
Identificarea devreme este esentiala atunci cand gestionezi o infectie. Femeile care au suferit recent o interventie chirurgicala de marire sani ar trebui sa verifice zilnic zona operata pentru semne de infectie, cum ar fi roseata, durere sau drenaj neobisnuit. Febra mare este un alt semn al unei posibile infectii, ce nu trebuie ignorat. Pacientele care observa ceva iesit din comun, trebuie sa contacteze imediat medicul care le-a efectuat interventia.
Ia antibioticele exact asa cum ti s-a prescris.
Dupa o operatie de marire de sani, majoritatea pacientelor trebuie sa ia antibiotice pentru a preveni infectiile. Este imperativ sa iei aceste medicamente conform instructiunilor chirurgului in asa fel incat sa eviti orice problema neplacuta. Multe dintre paciente incep sa se simta mai bine la cateva zile dupa operatie si cred ca pot sa inceteze administrarea de antibiotice. Cu toate acestea, chiar daca durerea initiala a disparut, trebuie luate toate antibioticele prescrise de medic pentru ca tratamentul sa fie eficient.
Odihneste-te si mananca sanatos.
Alte sfaturi de urmat dupa operatia de marire de sani includ odihna adecvata, urmarea unei diete sanatoase si echilibrate, dar si purtarea de haine corecte, de sustinere. Desi exercitiile fizice mai intense ar trebui evitate o perioada de timp, plimbarile usoare imediat dupa operatie sunt adesea recomandate pentru a promova circulatia sangelui si a preveni formarea cheagurilor de sange.